Regio

Op stap in de natuur

Hamme is rijk aan fantastische natuurgebieden die zich uitstekend lenen tot een fiets- of wandeltocht. Trek je wandelschoenen aan of stap op je fiets en verken deze ‘groene longen’ in de gemeente.

 

Driegoten

Aan de kade van de veerdienst kan je het tijdloze spel dat eb en vloed met de machtige Schelde spelen goed volgen. Op de overgang van land en water zie je de modderige, onbegroeide slikken en de hoger gelegen schorren die begroeid zijn met wilgen, riet en vloedbosjes. De slikken komen bij hoogwater tweemaal per dag onder water te staan.

De naam Driegoten verwijst naar de bressen die de lokale bevolking hier vroeger in de dijk sloeg bij overstromingsgevaar. Zo werden de achterliggende gebieden gecontroleerd onder water gezet, zodat de huizen in de ruime omgeving gevrijwaard bleven van de overstroming.

 

Den Bunt

Wanneer je door Den Bunt wandelt, merk je meteen op hoeveel beekjes en vijvers er wel zijn. Het landschap is er dan ook ontstaan door het uitgraven van turf tot in 1830. Den Bunt is door deze turfontginning een moerassig natuurgebied geworden met tientallen vijers, geheime wegeltjes en een onstuimige plantengroei. Een wandeling door Den Bunt staat garant voor een verrassend, ietwat mysterieuze tocht!

Oude Durme

Tot 1934 kronkelde de Durme van Hamme naar Waasmunster. Om de binnenvaart op de rivier te stimuleren, werd de rivier ‘rechtgetrokken’. Daarna vormden nieuwe kanalen en oude rivierdelen samen een gemakkelijk toegankelijke waterloop. De toen afgesneden 4 kilometer lange bocht groeide uit tot een waar paradijs voor vissters, wandelaars, fieters en natuurliefhebbers. De uitzonderlijke combinatie  van water, riet en wilgen biedt zelfs het zelfdzame blauwborstje de habitat  van zijn dromen.

 

 

Heen... en weer...

Wens je de Durme of Schelde over te steken om het verdere Scheldeland te verkennen? Dan brengen de veerdiensten je moeiteloos van de ene oever naar de andere. De veerdiensten zijn uniek in het Scheldeland en Hamme telt er maar liefst vier! Meevaren kan doorheen het hele jaar en is volledig gratis!
De uurregeling vind je terug op www.wenz.be

Wuitensmarsen

Elk jaar brengen de Wuitensmarsen duizenden wandelaars op de been. Aan de hand van uitgestippelde routes verkennen de wandelaars de Hamse natuurschoon. En dit al meer dan 40 jaar lang. Deze traditie is een aanrader voor elke wandelliefhebber!